Sunday, 4 March 2012

Ayam Goreng Ala Kadar

Petang tadi pergi pasaraya beli belanja dapur sikit. Sasaran utama,dada ayam untuk dijadikan hidangan makan malam.. Macam biasa sampai rumah, rehat sebentar, bancuh Milo panas dan rehatkan diri sebentar sebelum acara masak memasak dimulakan. Nak buat ayam goreng ni tak susah manapun, yang penting semangat untuk masak dan kerajinan dalam diri.

Bahan-bahannya:
1. Dada ayam yang telah siap dipotong-potong
2. Garam
3. Gula
4. Serbuk perisa ( orang Sarawak panggil picin, lau tak silaplah)
5. Kicap ABC
6. Serbuk Kari ( apa-apa jenamapun boleh)
7. Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:
1. Masukkan dada ayam yang telah siap dipotong ke dalam bekas kosong
2. Maasukkan garam, gula dan serbuk perisa secukup rasa ke dalam bekas tersebut dan gaul sehingga rata
3. Masukkan serbuk kari (bersesuaian dengan daging ayam yang hendak dimasak) dan 1 sudu kecil kicap ABC.dan digaul sehingga rata.
4. Perapkan daging tersebut sebelum digoreng. Kalau mahu lebih sedap, peraplah semalaman, tapi saya cukup perap 15 minit dah boleh masak.... hehehe... sampalau kan,,,,
5. Panaskan minyak terlebih dahulu sebelum menggoreng daging ayam tadi.

Jangan risau kalau ayam kita kelihatan hangus ataupun hitam sebab kita kan dah letak kicap dalam perapan tadi. So, kalau rasa-rasa nak cuba resepi ni, silakan cuba. Tapi kalau tak nak cuba, telah air liur jaklah,,,

No comments:

Post a Comment